12 Cara Hilangkan Sakit Tekak Secara Semula Jadi

Cara hilangkan sakit tekak boleh dilakukan oleh setiap orang dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi di rumah.

Sakit tekak adalah salah satu gejala yang biasa dialami oleh ramai orang, sama ada disebabkan oleh selesema, batuk, atau jangkitan.

Walaupun ubat-ubatan farmaseutikal mungkin dapat membantu, terdapat juga beberapa penawar semula jadi yang boleh melegakan rasa sakit tekak yang dirasai.

Berikut adalah beberapa cara hilangkan sakit tekak yang boleh anda cuba di rumah.

Baca juga:

Jenis sakit tekak

Pada umumnya, sakit tekak terbahagi kepada empat jenis penyakit yang lazim berlaku iaitu sakit tekak berpanjangan akibat tonsilitis, sakit tekak berpanjangan akibat laringitis, krup (croup), dan kanser tekak.

Berikut adalah ciri-ciri pengelasannya:

  • Sakit tekak berpanjangan akibat tonsilitis – Tonsillitis adalah radang pada tonsil yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Banyak terjadi pada kanak-kanak. Gejalanya adalah deman, sakit tekak berpanjangan, tonsil bengkak, bau nafas busuk, dan sakit pada bahagian leher.
  • Sakit tekak berpanjangan akibat laringitis – Laringitis adalah radang pada pita suara yang menjadikan pita suara akan bengkak dan suara serak. Ia berlaku akibat jangkitan, penggunaannya secara berlebihan atau iritasi. Gejalanya adalah suara lemah, hilang suara, batuk kering, tekak sakit dan gatal.
  • Krup – Krup adalah keadaan dimana kotak suara bengkak akibat jangkitan. Simptomnya adalah bunyi batuk teruk yang seakan-akan anjing laut menyalak.
  • Kanser tekak – Barah pada kotak suara, pita suara, dan bahagian lain tekak.

Cara hilangkan sakit tekak di rumah

Terdapat beberapa cara hilangkan sakit tekak yang boleh anda amalkan di rumah. Berikut adalah antara cara yang berkesan:

1. Minum air yang mencukupi

cara hilangkan sakit tekak

Untuk mengelakkan sakit tekak, penting untuk minum air yang mencukupi. Air akan membantu melicinkan tekak dan mengurangkan keradangan.

Pastikan anda minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Lebihkan kuantitinya jika anda aktif seharian atau ketika cuaca panas.

2. Kumur dengan air garam

Berkumur dengan air garam adalah cara tradisional untuk merawat sakit tekak.

Campurkan setengah sudu teh garam ke dalam segelas air suam, kumur selama 30 saat, dan telan. Lakukan ini beberapa kali sehari untuk mengurangkan bengkak dan sakit.

3. Madu

cara hilangkan sakit tekak

Madu adalah penawar semula jadi yang popular untuk sakit tekak kerana sifat anti-radang dan anti-bakterianya.

Campurkan satu hingga dua sudu madu ke dalam segelas air panas atau teh herba, dan minum beberapa kali sehari. Anda juga boleh mengambil madu secara langsung dari sudu untuk meredakan sakit.

4. Teh herba

Teh herba adalah cara yang baik untuk melegakan sakit tekak.

Antara minuman yang sinonim untuk mengurangkan sakit tekak dan keradangan adalah teh chamomile, teh peppermint, atau teh licorice.

Anda juga boleh mencuba teh dengan halia atau kayu manis, yang dikenali sebagai penawar semula jadi terbaik untuk sakit tekak.

5. Lemon

cara hilangkan sakit tekak

Lemon kaya dengan vitamin C dan sifat anti-bakterianya yang boleh membantu memerangi jangkitan.

Minum air lemon atau teh lemon untuk merawat sakit tekak. Anda juga boleh mencuba mencampurkan jus lemon dengan madu dan air suam, dan minum campuran ini beberapa kali sehari.

6. Steam inhalation

Penyedutan wap adalah cara yang baik untuk melegakan saluran hidung yang tersumbat dan meredakan sakit tekak.

Panaskan air sehingga mendidih, tuangkan ke dalam mangkuk, dan hirup wap air ini selama beberapa minit.

Anda juga boleh menambah beberapa titisan minyak esensial seperti eucalyptus atau peppermint untuk hasil yang lebih baik.

7. Ais batu

cara hilangkan sakit tekak

Menghisap ais batu boleh membantu meredakan sakit tekak dengan mengejutkan saraf-saraf dan mengurangkan bengkak.

Anda juga boleh mencuba minum air sejuk atau makan aiskrim untuk meredakan sakit tekak.

Aiskrim Boleh Sembuhkan Sakit Tekak? | Dr. Ezairy

8. Losyen dan tablet hisap

Losyen dan tablet hisap yang mengandungi bahan semula jadi seperti mentol, eucalyptus, atau bahan pelembut tekak lain boleh membantu meredakan sakit tekak.

Pastikan anda memilih produk yang bebas dari bahan kimia tambahan atau pemanis buatan untuk hasil terbaik.

9. Tuam air hangat dan sejuk

Menerapkan tuam hangat atau sejuk di leher boleh membantu mengurangkan sakit dan keradangan.

Untuk tuam hangat, rendam tuala kecil dalam air suam dan perah untuk mengeluarkan air berlebihan sebelum meletakkannya di leher.

Untuk tuam sejuk pula, letakkan batu ais dalam plastik atau tuala kecil dan bungkus sebelum meletakkannya di leher. Lakukan ini selama 10 hingga 15 minit beberapa kali sehari.

10. Rehat yang cukup

Rehat yang cukup adalah penting untuk pemulihan dari sakit tekak. Pastikan anda tidur cukup setiap malam dan elakkan aktiviti yang meletihkan.

Dalam banyak kes, sakit tekak akan sembuh dengan sendirinya dalam beberapa hari jika anda memberi badan masa yang cukup untuk berehat dan pulih.

11. Jaga kebersihan peribadi

Mencegah jangkitan dengan menjaga kebersihan peribadi juga penting.

Basuh tangan anda dengan kerap, elakkan sentuhan langsung dengan orang yang sakit, dan gunakan pelitup hidung dan mulut jika anda batuk atau bersin.

Ini akan membantu mengurangkan risiko jangkitan dan membantu anda pulih lebih cepat.

12. Jauhi persekitaran tercemar

Persekitaran kotor dan tercemar seperti asap rokok, pencemaran udara, dan bahan kimia tertentu boleh menyebabkan atau memburukkan lagi sakit tekak.

Justeru itu, usahakan untuk elak terdedah kepada persekitaran ini sebaik mungkin untuk mengurangkan risiko sakit tekak dan mempercepatkan proses pemulihan.

7 Tips Menghilangkan Sakit Tekak | Dr. Ikram Rauhi

Cara hilangkan sakit tekak dengan ubat

Selain menggunakan cara semula jadi, sakit tekak boleh dipulihkan dengan ubat-ubatan di klinik atau farmasi.

Antara contoh nama jenama ubat yang dijual di pasaran bagi melegakan sakit tekak adalah seperti Throatsil, Strepsils, DifflamAB dan sebagainya.

Bagi anda yang mendapatkan antibiotik, pastikan habiskan antibiotik yang diberikan. Hal ini kerana ia penting untuk membunuh bakteria dan mengelakkan jangkitan berulang kembali.

Bila perlu jumpa doktor?

Ingatlah bahawa walaupun kaedah-kaedah ini boleh membantu, ia mungkin tidak berkesan untuk semua orang.

Dalam kes di mana sakit tekak berterusan atau bertambah teruk, adalah penting untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Sekiranya anda mengalami demam tinggi, sukar menelan, atau kesakitan yang tidak dapat ditangani dengan penawar semula jadi, segera berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan cara hilangkan sakit tekak dapat memberikan anda informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

  1. Sore Throat Remedies That Work (and What Not to Do). Healthline
  2. Strep Throat. Mayo Clinic
  3. What should you know about sore throat treatments? Medicine Net
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:
Hannani Juhari
Hannani Juhari

Seorang Digital Nomad yang mempunyai passion dalam dunia penulisan kreatif. Pernah menulis untuk website theAsianparent Malaysia, Cari Destinasi, Bidadari dan Direct Lending. Menjadikan buku dan muzik sebagai terapi.

Articles: 113