10 Cara Hilangkan Selsema Dengan Selamat Di Rumah

Menyembuhkan selesema memerlukan masa dan kesabaran. Walaupun vaksin dan ubat antiviral boleh membantu mencegah dan mengurangkan kesan selsema, kadangkala anda mungkin perlu berhadapan dengan gejala selema itu sendirian di rumah.

Artikel ini menyediakan beberapa cara hilangkan selesema dengan selamat dan praktikal di rumah.

1. Banyak minum air kosong

Apabila anda demam atau batuk, badan anda mungkin kehilangan cecair lebih cepat dari biasa.

Untuk mencegah dehidrasi, penting untuk memastikan anda minum banyak air, jus buah, atau sup. Minuman isotonik juga boleh membantu menggantikan elektrolit yang hilang.

2. Minum sup panas

cara hilangkan selsema

Sejak turun temurun, ibu bapa selalu menghidangkan sup ayam kepada anak-anak yang demam atau selsema.

Untuk pengetahuan anda, satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Chest menunjukkan bahawa sup ayam boleh membantu mengurangkan gejala jangkitan saluran pernafasan atas seperti selsema.

3. Banyakkan berehat

Selain itu, flu boleh menjadikan anda merasa lesu dan tidak bertenaga. Salah satu cara terbaik untuk mempercepat proses pemulihan adalah dengan mendapatkan rehat yang cukup.

Tidur dan rehat membolehkan badan anda untuk memperbaiki dan mengembalikan tenaga.

4. Cuba irigasi hidung

cara hilangkan selsema

Untuk meredakan rasa tersumbat dan menghentikan cecair yang keluar dari hidung yang mungkin mendatangkan risiko mendapat jangkitan sinus, sesetengah doktor mengesyorkan teknik irigasi hidung.

Anda boleh membeli alat irigasi hidung di mana-mana farmasi berdekatan.

Penggunannya, tuangkan air garam ke dalam satu lubang hidung dan biarkan ia mengalir keluar dari lubang yang lain untuk membersihkan saluran hidung anda. 

5. Elak kontak rapat dengan orang lain

Cara hilangkan selsema yang berikutnya adalah dengan elak kontak rapat dengan orang lain.

Untuk melindungi orang lain dari jangkitan, cuba elakkan kontak fizikal semasa anda sakit. Jika perlu, gunakan topeng muka dan sentiasa cuci tangan anda dengan sabun dan air.

6. Makan makanan yang sihat

Makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, boleh membantu mempercepat pemulihan. Sup ayam juga dikenali dapat membantu meringankan simptom flu.

7. Kurangkan tekanan pada sistem pernafasan

Flu boleh memberi tekanan pada sistem pernafasan anda. Untuk mengurangkan tekanan ini, cuba duduk tegak dan bernafas dalam-dalam.

Jika anda batuk atau bersin, gunakan tisu dan buang sebaik sahaja digunakan untuk mengelakkan penyebaran virus.

8. Gunakan tuam panas

Letak kain hangat di dahi dan hidung adalah cara hilangkan selsema yan terbaik untuk melegakan sakit kepala atau sinus.

9. Berkumur-kumur

cara hilangkan selsema

Berkumur dengan air garam membantu menghilangkan lendir pekat yang boleh berkumpul di bahagian belakang tekak, terutamanya selepas anda berbaring. Ia juga boleh membantu meredakan telinga tersumbat.

10. Cari seorang penjaga atau teman

Kehadiran seorang penjaga mungkin tidak boleh untuk menurunkan suhu badan atau menyembuhkan selsema yang anda alami.

Namun mereka memainkan peranan yang penting untuk memudahkan proses penyembuhan anda dengan segera.

Bila perlu berjumpa dengan doktor

Walaupun kebanyakan kes flu boleh dirawat di rumah, beberapa situasi mungkin memerlukan perhatian medikal.

Jika anda mengalami simptom yang teruk seperti sukar bernafas, sakit dada, demam yang berterusan atau bertambah teruk, atau anda merasa sangat lemah dan bingung, segeralah mendapatkan bantuan medikal.

Kanak-kanak, orang tua, dan individu dengan sistem imun yang lemah mungkin lebih berisiko terhadap komplikasi flu, jadi perlu lebih berhati-hati.

Kesimpulan

Dengan memahami bagaimana untuk merawat diri sendiri di rumah dan bila perlu mencari bantuan medikal, anda boleh memastikan anda melakukan yang terbaik untuk pemulihan cepat dan selamat dari flu.

Ingatlah, rawatan di rumah ini bukan pengganti nasihat medikal profesional. Jika anda merasa tidak pasti tentang kesihatan anda atau jika simptom anda tidak membaik atau bertambah teruk, segeralah berjumpa dengan doktor anda.

Sebagai penutup, penjagaan diri dan kesedaran kesihatan adalah aspek penting dalam merawat flu.

Dengan mengamalkan langkah-langkah yang disebutkan di atas, kita semua boleh menghadapi musim selsema dengan lebih siap dan yakin.

Rujukan:

  1. Home Remedies for the Flu. WebMD
  2. Cold and Flu Home Remedies. Healthline
  3. Natural Treatment Tips for Colds and Flu. WebMD
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:
Hannani Juhari
Hannani Juhari

Seorang Digital Nomad yang mempunyai passion dalam dunia penulisan kreatif. Pernah menulis untuk website theAsianparent Malaysia, Cari Destinasi, Bidadari dan Direct Lending. Menjadikan buku dan muzik sebagai terapi.

Articles: 113