Diet Atkins: Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Bermula

Apa itu diet atkins? Diet atkins merupakan sejenis diet yang hampir serupa dengan diet ketogenik. Kedua-dua jenis diet ini menggalakkan pengambilan lemak dan protein namun mengurangkan pengambilan karbohidrat.

Pakar kardiologi, Robert Atkins merupakan individu yang mencipta diet Atkins. Beliau juga percaya bahawa karbohidratlah dalang penyakit dan peningkatan berat badan yang sebenar.

Oleh sebab itu, beliau menghasilkan sejenis diet yang memfokuskan pada pengambilan lemak dan protein.  

Tujuan utama diet Atkins adalah mengubah metabolisme badan. Lama-kelamaan, lemak yang terkumpul dalam badan akan dibakar untuk tenaga. Walaupun begitu, diet ini datang dengan risikonya yang tersendiri.

Tahap keton yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan ketoasidosis, satu kondisi yang boleh membawa maut.

4 Fasa diet atkins

Menurut laman sesawang atkins.com, ada 4 fasa diet atkins yang perlu dipatuhi.

 1. Fasa induksi. Pada fasa ini, anda perlu menghentikan pengambilan karbohidrat 100% daripada pemakanan harian. Anda hanya boleh makan sebanyak 20 gram karbohidrat sahaja sehari.
 2. Fasa kedua. Pada fasa ini, anda boleh mengambil antara 25 – 45 gram karbohidrat sehari. Dengan memperkenalkan karbohidrat kembali dalam diet anda secara perlahan-lahan, anda boleh mengelakkan sebarang peningkatan berat badan secara tiba-tiba.
 3. Fasa pengekalan. Karbohidrat akan dimasukkan ke dalam diet secara perlahan-lahan. Pada waktu ini, anda boleh meningkatkan pengambilan karbohidrat sebanyak 10 gram setiap minggu. Jika anda berjaya mengekalkan berat yang sama selama sebulan, anda sudah bersedia untuk memasuki fasa keempat.
 4. Fasa keempat akan berlangsung sepanjang hayat. Pada waktu ini, anda sudah boleh menyesuaikan diri dengan jumlah karbohidrat yang sedikit dalam pemakanan harian. Malah, anda juga boleh kenal pasti karbohidrat jenis apa yang boleh diambil tanpa meningkatkan berat badan anda.

Makanan yang perlu diambil

diet atkins

Semasa mengambil diet atkins, anda boleh ambil makanan seperti:

 • Daging: Daging lembu, kambing, ayam dan lain-lain.
 • Ikan berlemak dan makanan laut: Salmon, trout, sardin, dan kembung.
 • Telur: Pilih telur yang diperkaya dengan asid lemak omega-3.
 • Sayuran rendah karbohidrat: Kangkung, bayam, brokoli, asparagus, dan lain-lain.
 • Produk tenusu: Mentega, keju, krim, yogurt penuh lemak.
 • Kacang: Badam, macadamia, walnut, biji bunga matahari.
 • Lemak sihat: minyak zaitun, minyak kelapa minyak avokado.

Pastikan makanan anda kaya dengan sumber protein. Jangan lupa, tambahkan sayur-sayuran, kekacang dan lemak sihat dalam diet anda.

Makanan yang tidak boleh diambil

diet atkins

Individu yang mengamalkan diet atkins tidak boleh mengambil makanan berikut:

 • Gula: Minuman ringan, jus buah-buahan, kek, gula-gula, ais krim dan sebagainya.
 • Bijirin: gandum, rai, barli, beras dan sebagainya.
 • Makanan “diet” dan “rendah lemak”: Makanan ini selalunya mengandungi gula yang tinggi.
 • Sayur-sayuran tinggi karbohidrat: Lobak merah, lobak, dsb. (induksi sahaja).
 • Buah-buahan tinggi karbohidrat: Pisang, epal, oren, pear, anggur (induksi sahaja).
 • Makanan berserat: Kentang, keledek (induksi sahaja).
 • Kekacang: Kacang kuda (induksi sahaja).

Kebaikan

Diet atkins telah wujud bertahun-tahun lamanya. Malah, ramai orang telah melakukan diet atkins dan berjaya menurunkan berat badan masing-masing.

Antara kebaikan diet atkins ialah:

 1. Ia tidak akan membuatkan anda lapar. Pengambilan protein dan lemak sangat mengenyangkan dan tidak akan membuatkan anda rasa lapar dalam masa yang singkat.
 2. Dapat mengurangkan kalori. Kebanyakan makanan yang kita ambil setiap hari mengandungi karbohidrat. Jika anda tidak mengambil karbohidrat, secara tidak langsung anda juga akan mengurangkan pengambilan makanan yang tidak berkhasiat.
 3. Mengawal kadar gula dalam darah. Mengurangkan pengambilan karbohidrat boleh membantu mengawal kadar gula dalam darah, terutamanya untuk penghidap diabetes.

Risiko diet atkins

diet atkins

Sebelum bermula, anda haruslah tahu risiko diet atkins. Walaupun ia dapat membantu anda menurunkan berat badan, ia mempunyai beberapa kelemahan:

 1. Boleh makan daging yang diproses. Walau bagaimanapun, pengambilan daging yang tidak diproses boleh meningkatkan risiko kanser dan penyakit jantung.
 2. Tidak mementingkan pengambilan sayur-sayuran. Sayur dan buah mengandungi banyak karbohidrat. Tanpanya, kita akan kehilangan vitamin, mineral dan serat yang penting untuk badan.
 3. Boleh menyebabkan sembelit. Kekurangan serat dalam diet harian boleh meningkatkan risiko perut kembung dan sembelit.
 4. Tidak pasti kesan jangka panjangnya terhadap kesihatan. Buat masa ini, kebaikan dan keburukan diet ini dalam jangka masa panjang masih lagi dalam kajian.
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: