Tak Boleh Makan Kacang Parang, Antara Pantang Pesakit G6PD!

Penyakit kekurangan G6PD atau kekurangan glucose-6-phosphate dehydrogenase merupakan satu penyakit genetik yang mempengaruhi sel darah merah.

Pesakit G6PD berisiko untuk mengalami anemia hemolitik yang menyebabkan sel darah merah pecah secara pramatang.

Ini akan menyebabkan pesakit rasa pening kepala, letih dan mengalami pelbagai lagi simptom lain.

G6PD merupakan sejenis enzim yang sangat penting untuk badan dan membantu melakukan banyak regulasi biokimia dalam badan.

Pada masa yang sama, enzim ini juga dapat membantu sel darah merah kekal sihat supaya ia boleh berfungsi dengan normal.

Apakah yang menyebabkan kekurangan G6PD?

g6pd

Penyakit ini merupakan sesuatu yang berlaku secara turun-temurun. 

Ibu bapa boleh menurunkan gen penyakit ini kepada anak-anak. Gen yang bertanggungjawab untuk penyakit ini ialah kromosom X.

Wanita yang menjadi pembawa gen G6PD boleh:

 1. Menurunkannya kepada anak lelaki. Anak lelaki yang mempunyai gen G6PD akan mengalami penyakit.
 2. Menurunkannya kepada anak perempuan. Selalunya, perempuan adalah pembawa gen. Mereka tidak mengalami sebarang simptom namun boleh menurunkannya kepada anak-anak.

Penyakit ini amat jarang berlaku kepada kaum Hawa. Hampir kesemua penghidap G6PD adalah lelaki.

Sel darah merah yang tidak mengandungi enzim G6PD yang mencukupi sensitif terhadap beberapa ubat, makanan dan jangkitan.

Apabila pesakit terdedah dengan salah satu daripada ‘trigger’ ini, pesakit akan mengalami anemia yang serius dan perlu mendapatkan rawatan pakar secepat mungkin.

Tanda dan simptom kekurangan G6PD

Kebanyakan penghidap penyakit ini tidak mempunyai sebarang simptom. 

Walau bagaimanapun, pesakit GDPD yang serius akan mengalami simptom anemia hemolitik jika terlalu banyak sel darah merah musnah.

Ini termasuklah:

 1. Wajah yang pucat atau membiru.
 2. Rasa penat dan letih yang amat sangat.
 3. Degupan jantung yang laju.
 4. Nafas yang laju atau sesak nafas.
 5. Jaundis atau kulit menjadi kuning.
 6. Limpa mengembang.
 7. Air kencing berwarna gelap.

Pesakit yang mempunyai simptom ringan tidak memerlukan rawatan kerana badan akan sentiasa menghasilkan sel darah merah baharu. 

Namun, kanak-kanak yang mengalami simptom yang teruk mungkin memerlukan pemerhatian tambahan oleh pakar.

Bagaimanakah penyakit ini didiagnosis?

Doktor boleh mengesan penyakit ini dalam kalangan bayi yang baru lahir dengan menjalankan ujian darah. Melalui ujian ini, doktor boleh mengesan tahap enzim G6PD dalam badan.

Selain itu, ada juga ujian lain seperti ujian serum hemoglobin, ujian kiraan darah dan ujian kiraan reticulocyte. Ujian yang sama juga dapat membantu doktor mendiagnosis anemia hemolitik.

Semasa janji temu, pastikan anda memberitahu doktor mengenai diet serta sebarang ubat yang diambil untuk membantu doktor melakukan diagnosis yang bertepatan.

Walau bagaimanapun, ada juga yang hanya didiagnosis dengan penyakit ini setelah mengalami simptom.

Bagaimanakah G6PD dirawat?

g6pd

Salah satu cara untuk mengelakkan penyakit ini adalah dengan menjauhkan diri daripada pencetus atau ‘trigger’ yang boleh menyebabkan simptom.

Jika kondisi tersebut berlaku disebabkan jangkitan, maka jangkitan itu perlulah dirawat terlebih dahulu.

Sebarang ubat-ubatan yang dikenalpasti boleh menyebabkan G6PD juga perlu dielakkan oleh pesakit. Dalam kebanyakan kes, pesakit boleh sembuh dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika pesakit alami anemia hemolitik, pesakit perlukan rawatan yang lebih agresif. 

Kadangkala, doktor akan mengarahkan pesakit untuk melakukan transfusi darah untuk menggantikan sebarang sel darah merah yang hilang.

Pesakit juga perlu dipantau di hospital dalam jangka masa tertentu. 

Pemantauan yang rapi amat penting, lebih-lebih lagi jika pesakit mengalami simptom hemolitik anemia untuk memastikan tiada sebarang komplikasi akan berlaku.

Penghidap kondisi ini perlu menjauhkan diri daripada beberapa makanan atau bahan yang boleh menyebabkan anemia hemolitik. Antaranya ialah:

 1. Aspirin, serta ubat-ubatan yang mengandungi aspirin.
 2. Beberapa jenis antibiotik.
 3. Ubat anti malaria.
 4. Kacang parang.
 5. Ubat gegat.

Kesimpulan

g6pd

Kebanyakan penghidap penyakit ini tidak pernah mengalami simptom. Mereka yang mempunyai simptom yang teruk pula boleh sembuh setelah menerima rawatan yang sepatutnya.

Walau bagaimanapun, penghidap penyakit ini perlulah lebih berhati-hati dalam pemilihan makanan dan ubat-ubatan yang betul. Penting untuk mereka mengawal kondisi ini supaya sebarang simptom dapat dielakkan.

Salah satu makanan yang terkenal dalam kalangan pesakit G6PD ialah kacang parang atau kacang fava. Kacang ini mengandungi sejenis bahan kimia yang boleh mencetuskan anemia hemolitik dalam kalangan pesakit.

Selain itu, bayi juga boleh mengalami anemia hemolitik jika terhidu ubat gegat. Untuk tujuan keselamatan, jangan sesekali letak ubat gegat di dalam rak yang menyimpan baju bayi.

Rujukan

 1. Ben-Joseph, E. P. (n.d.). G6PD Deficiency (for Parents) – Nemours KidsHealth. KidsHealth. Retrieved January 18, 2022, from https://kidshealth.org/en/parents/g6pd.html
 2. G6PD Deficiency. (n.d.). Cedars-Sinai. Retrieved January 18, 2022, from https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/g/g6pd-deficiency.html
 3. G6PD Deficiency: Causes, Symptoms, Risk Factors, and More. Healthline. Retrieved January 18, 2022, from https://www.healthline.com/health/glucose-6-phosphate-dehydrogenase-deficiency#diagnosis
 4. Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. (n.d.). Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD). Retrieved January 18, 2022, from https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6520/glucose-6-phosphate-dehydrogenase-deficiency
 5. Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. (2021, September 15). MedlinePlus. Retrieved January 18, 2022, from https://medlineplus.gov/genetics/condition/glucose-6-phosphate-dehydrogenase-deficiency/#causes
 6. Nagalla, S., & Besa, E. C. (2021, July 19). Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase (G6PD) Deficiency: Practice Essentials, Pathophysiology, Etiology. Medscape Reference. Retrieved January 18, 2022, from https://emedicine.medscape.com/article/200390-overview
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: