Hilangkan Garis Halus Dan Kedutan Bawah Mata Dengan Cara Ini

Garisan halus di bawah mata dan kedutan di wajah pastinya menjadi ketakutan manusia khusunya kaum hawa. Hakikatnya, garis halus dan kedutan ini pastinya akan muncul seiring dengan peningkatan usia kita. Namun jika keadaan ini terjadi di saat kita masih muda, pasti ada perkara yang menjadi puncanya.

Namun jangan risau, pada zaman moden ini terdapat pelbagai cara untuk mengatasinya seperti menggunakan kolagen.

Tetapi kulit akan kehilangan elastin dan kolagen , dan hasil yang tidak dapat dielakkan adalah kedutan. Bagi kebanyakan wanita , kemunculan kedutan ini adalah tanda pertama penuaan. Mujurlah, terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah dan mengurangkannya dengan rawatan di rumah atau rawatan perubatan di pusat kecantikan.

Ketahui Punca garis bawah mata 

 • Menghabiskan banyak masa di bawah sinar matahari.
 • Asap rokok.
 • Sejarah keluarga kedutan awal
 • Dehidrasi
 • Kurang tidur

Ini Cara Pencegahan 

 1. Menggunakan pelindung matahari spektrum luas sebelum pergi luar.
 2. Mengelak pergi ke pusat menggelapkan kulit ( tanning salon )
 3. Memakai cermin mata hitam dan topi.
 4. Tidak merokok, atau berhenti merokok.
 5. Minum air yang cukup.
 6. Menggunakan pelembap kulit. Kerana kulit di sekitar mata mengandungi sangat sedikit kelenjar minyak , ia adalah terutamanya mungkin kering.
 7. Mengamalkan cara hidup gaya hidup sihat. Diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin boleh meningkatkan keanjalan kulit.Buah-buahan seperti cranberry, blueberry , strawberi, dan raspberi mengandungi kepekatan tinggi antioksidan yang boleh melindungi kulit. Di samping itu, senaman yang kerap membantu melegakan tekanan, yang menggalakkan pembentukan kedutan.
 8. Anda boleh mengambil suplemen kolagen untuk membantu melambatkan proses penuaan.

Carilah produk yang mengandungi sama ada asid Glycolic atau tretinoin ( Retin- A), yang menggalakkan sel-sel berkedut untuk mengelupasdan menggalakkan pembentukan kulit yang licin. Sesetengah dermatologi juga mengesyorkan krim mata yang mengandungi agen anti- keradangan seperti asid alfa Lipoik, DMAE , dan vitamin C ester.

Rawatan perubatan 

botok
 1. Chemical peel yang membuang lapisan luar kulit dan menggalakkan pembentukan kulit yang baru.
 2. Wrinkle filler , termasuk suntikan sementara yang mempunyai bahan seperti kolagen, asid hyaluronik gel , hydroxylapatite kalsium, dan asid poli -L- laktik.
 3. Laser resurfing, biasanya rawatan menggunakan laser karbon dioksida bukan ablative / tidak mencederakan yang merangsang pertumbuhan kolagen dan mengetatkan kulit asas.
 4. Botox. Terapi ini bergantung kepada suntikan toksin botulinum jenis A atau B untuk melumpuhkan sementara otot yang menyebabkan pengurangan garis halus dan kedutan.
 5. Pembedahan plastik.
 6. Ingatlah bahawa semua prosedur ini mempunyai kesan sampingan dan biasanya tidak dilindungi oleh insurans kerana mereka dianggap kosmetik.
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: