Kalori Kalkulator – Berapa Kalori Sehari Diperlukan?

Apa itu Kalori Kalkulator?

Kalori kalkulator adalah merupakan salah satu cara yang anda boleh gunakan untuk mengira jumlah kalori yang anda perlu ambil setiap hari mengikut keperluan tubuh anda.

Jumlah kalori yang perlu diambil akan dikira berdasarkan berat badan, ketinggian, aktiviti fizikal serta gol utama anda sama ada kekalkan berat badan, turunkan berat badan atau menaikkan berat badan. 

Kegunaan Kalori Kalkulator

Kalori kalkulator sangat bermanfaat untuk memantau diet harian terutamanya bagi individu yang inginkan berat badan ideal. 

Dengan mengetahui jumlah kalori yang diperlukan oleh tubuh setiap hari, anda boleh merancang menu diet berdasarkan kalori yang anda perlukan untuk mengelakkan kalori yang anda ambil berkurangan atau berlebihan. Pengawalan kalori adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk menurunkan berat badan. 

Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. Seperti contoh, seorang atlet memerlukan kalori yang berbeza daripada individu yang bukan atlet kerana mengambil kira aktiviti kecergasan fizikal mereka. 

Pengambilan kalori yang kurang atau berlebihan boleh mempengaruhi stamina dan prestasi mereka serta membahayakan kesihatan para atlet. Oleh itu, kalori kalkulator sangat berguna untuk mengelakkan masalah tersebut terjadi. 

Berapa Kalori Diperlukan Sehari?

Pengambilan kalori sehari adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti umur, jantina, jenis pekerjaan, aktiviti fizikal dan sebagainya. Ia seharusnya seimbang dengan tenaga yang dikeluarkan. 

Anda boleh mengira kalori yang anda perlukan menggunakan kalori kalkulator yang terdapat dalam enjin carian. Taip sahaja ‘Kalori Kalkulator’. 

Kalori kalkulator

Defisit Kalori

Menurun atau menambah berat badan adalah semuanya tentang tenaga dan kalori. Ia adalah mengenai bagaimana mengawal atau merancang pengambilan kalori berlawanan dengan pengeluaran kalori. 

Fakta asas penurunan berat badan adalah sepenuhnya tentang defisit kalori. Defisit kalori terbentuk apabila jumlah tenaga makanan yang diambil berkurangan daripada jumlah kalori yang digunakan akan menghasilkan penurunan berat badan.

Kegagalan seseorang yang mahu menurunkan berat badan adalah kerana tidak memahami konsep defisit kalori yang sebenar

Kalori adalah unit ukuran tenaga untuk makanan (1 kalori=4 joule) dan untuk menurunkan 1 kg berat badan, seseorang perlu mengurangkan sebanyak 7,700 kalori. Sebagai contoh kalori badan individu adalah 1,200 kalori sehari dan ini bermaksud jumlah tenaga yang diperlukan oleh badan untuk melakukan aktiviti harian. 

Kalori kalkulator

Bagi tujuan penurunan berat badan 1 kg dalam dua minggu individu tersebut perlu mengurangkan kalori hampir separuh iaitu 550 kalori sehari. Jumlah kalori yang perlu hutang dari badan untuk dua minggu adalah bersamaan 550 kalori x 14 hari bersamaan 7,700 kalori. 

Bagi tujuan defisit kalori, seseorang individu perlu mengehadkan pengambilan makanan sebanyak 650 kalori sahaja sehari dan mengurangkan kuantiti atau kekerapan pengambilan makanan. Lazimnya, pengambilan makanan tiga kali sehari iaitu sarapan (400 kalori), tengah hari (500 kalori) dan malam (300 kalori) menjadikan jumlah 1,200 kalori sehari. 

Dengan konsep defisit kalori dan pengambilan 650 kalori sehari pemilihan makanan perlu selari. Contohnya, sarapan (200 kalori), tengah hari (300 kalori) dan makan malam (150 kalori). Sekiranya defisit kalori dalam badan berlaku, keperluan tenaga badan yang berbaki 550 kalori akan diambil melalui pembakaran lemak. Di sinilah akan bermulanya penurunan berat badan kerana pembakaran lemak kepada tenaga.  

Selain pengiraan kalori makanan, defisit kalori juga dapat ditingkatkan dengan senaman. Sekiranya seseorang telah berjaya defisit 550 kalori melalui pemakanan dan ditambah pula dengan aktiviti senaman sebanyak 300 kalori, menjadikan jumlah defisit meningkat menjadi 850 kalori sehari. 

Dengan peningkatan hutang tenaga kepada badan, penurunan berat badan akan lebih cepat berlaku. Sasaran selama dua minggu bersamaan 14 hari untuk penurunan 1 kg berat badan akan menjadi kurang iaitu selama sembilan hari (850 kalori x 9 hari = 7,650 kalori).

Bagi mencapai tujuan defisit kalori badan, seseorang perlulah membuat pilihan bijak terhadap jenis makanan yang diambil. 

Elakkan pengambilan minuman manis yang tinggi kalori iaitu 200 hingga 300 kalori, makanan tinggi karbohidrat, makanan ringan dan tergoreng. Pengambilan buah-buahan juga perlu diambil perhatian kerana terdapat buah-buahan yang tinggi kalori. 

Tingkatkan pengambilan protein dan sayuran kerana ia lebih mengenyangkan. Individu perlu melatih diri dengan pengambilan makanan suku (karbohidrat), suku (protein) dan separuh (sayuran atau buah-buahan) dalam hidangan yang diambil.

Bagi membiasakan diri dengan defisit kalori dan mengurangkan rasa lapar, pengambilan air sebanyak 2L sehari perlu ditingkatkan. Sekiranya berasa lapar dalam tempoh usaha defisit kalori, biasakan minum air dan ini mengurangkan kecenderungan untuk makan bukan pada waktunya. 

Sumber:

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:
Admin (N)
Admin (N)
Articles: 161