Lendir Coklat Di Awal Kehamilan, Adakah Normal Atau Tidak?

Kehamilan adalah detik yang ditunggu-tunggu ramai terutamanya buat pasangan yang menunggu kehadiran cahaya mata setelah bertahun lamanya. 

Sepanjang kehamilan ada banyak kemungkinan dan juga risiko yang boleh berlaku terutamanya keguguran.

Apabila berlaku sesuatu sepanjang kehamilan, contohnya keluar lendir coklat di awal kehamilan, kebanyakan bakal ibu akan terus panik dan takut. 

lendir coklat di awal kehamilan

Lendir Coklat Di Awal Kehamilan

Lendir coklat yang keluar pada awal kehamilan sebenarnya adalah cecair faraj yang bercampur dengan darah lama. Sesetengah darah pada rahim mengambil masa yang lebih lama untuk keluar dan apabila sudah terlalu lama, ia berubah menjadi coklat.

Ini akhirnya menyebabkan anda mengalami lendir coklat atau dikenali sebagai spotting coklat. Jangan risau, dalam kebanyakan kes, lendir coklat di awal kehamilan adalah NORMAL. 

Penyebab berlakunya situasi ini adalah disebabkan oleh peningkatan perubahan hormon dan darah di seluruh tubuh menjadikan serviks sangat sensitif. Oleh itu, sebarang sebarang aktiviti seperti hubungan seksual atau pemeriksaan pelvis boleh memburukkan keadaan.

lendir coklat di awal kehamilan

Tanda Tempoh Bersalin Semakin Dekat

Manakala, cairan coklat ini boleh menjadi tanda bahawa tempoh untuk bersalin semakin dekat sekiranya anda mengalaminya ketika berada di trimester ketiga kehamilan

Ini kerana, tubuh kita akan mengeluarkan palam mucus (mucus plug) iaitu gumpalan lendir yang menutup saluran pembukaan rahim semasa kehamilan beberapa minggu sebelum melahirkan anak. 

Risiko Yang Boleh Berlaku

Namun, anda perlulah risiko-risiko yang boleh berlaku sekiranya situasi ini berlaku. Antaranya ialah, ia boleh menjadi Petanda berlakunya beberapa situasi kehamilan seperti  kehamilan ektopik, jangkitan serviks ataupun rahim,  masalah plasenta atau keguguran  kandungan. 

Sekiranya ia disertai dengan simptom yang lain, terutamanya apabila berlakunya melepaskan daripada faraj berwarna merah, pendarahan, kekejangan pada perut, kontraksi ataupun sakit di bahagian belakang, sila  pergi berjumpa doktor anda segera bagi mendapatkan nasihat dan rawatan. 

Tambahan lagi,  sekiranya anda mendapati terdapat lendir coklat di Alamanda selama beberapa hari dan berlanjutan sehingga beberapa minggu selepas melakukan hubungan seksual, sila berjumpa dengan doktor anda.

Gejala lain yang anda perlu ambil perhatian termasuklah apabila cecair lendir berwarna coklat tersebut menyebabkan rasa gatal disertai dengan bau dan berlakunya kekejangan pada perut anda.

Hal ini kerana ia mungkin merupakan tanda jangkitan atau masalah kesihatan lain yang lebih serius.

Kesimpulan

Jangan ambil mudah sekiranya berlaku apa-apa pengeluaran daripada faraj anda ketika sedang hamil. 

Pakar perubatan menasihatkan setiap ibu hamil agar segera melakukan pemeriksaan doktor setiap kali menyedari berlakunya pendarahan atau keluar cecair yang mencurigakan. 

Sumber: hellodoktor.com

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:
Admin (N)
Admin (N)
Articles: 161