Sakit Perut Sebelah Kiri: Penyebab dan Rawatan Yang Sesuai

Rasa sakit atau ketidakselesaan di bahagian bawah perut sebelah kiri boleh berlaku atas pelbagai sebab. Kadang-kadang, sakit ini boleh menjadi tidak nyata, sementara pada masa lain, ia mungkin cukup teruk sehingga mengganggu rutin harian anda.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda mengenai faktor yang menyebabkan sakit perut sebelah kiri dan rawatan yang boleh diambil.

Penyebab sakit perut sebelah kiri

Banyak organ dalam tubuh kita yang berada dalam kawasan ini, termasuk usus besar, kandungan, dan buah pinggang sebelah kiri.

Kerosakan atau masalah dengan mana-mana organ ini boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah perut sebelah kiri. Berikut beberapa penyebab sakit perut sebelah kiri yang perlu diketahui:

1. Masalah pencernaan

Penyebab yang kerap melibatkan masalah pencernaan, seperti sembelit atau gas dalam usus. Di sisi lain, keadaan yang lebih serius, seperti batu karang atau divertikulitis, juga boleh menjadi punca.

Sembelit adalah keadaan di mana seseorang mengalami kesukaran atau kegagalan untuk membuang air besar secara berkala.

Gas pula biasanya disebabkan oleh penyerapan udara semasa makan atau minum, atau melalui proses pencernaan makanan oleh bakteria dalam usus besar. Kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan sakit dan ketidakselesaan di perut sebelah kiri.

Batu karang adalah batu kecil yang terbentuk dalam buah pinggang dan boleh menyebabkan sakit yang teramat sangat.

Divertikulitis pula adalah keadaan di mana kantung kecil (divertikula) dalam dinding usus besar menjadi meradang atau berjangkit.

2. Ovulasi

sakit perut sebalah kiri

Rasa sakit atau kram di bahagian perut ketika proses ovulasi adalah fenomena normal yang biasa berlaku kepada kaum wanita.

3. Gastritis

Masalah lain yang dapat menjadi penyebab sakit perut sebelah kiri adalah gastritis. Hal ini terjadi ketika lapisan perut mengalami peradangan, atau pengikisan hingga menimbulkan rasa sakit.

4. Penyakit buah pinggang

Di samping itu, penyakit yang berunsurkan buah pinggang seperti jangkitan buah pinggang dan batu karang adalah salah satu faktor yang tidak dapat dielakkan pada masalah sakit perut bahagian kiri.

5. Radang pankreas

sakit perut sebalah kiri

Ramai tidak peka, terdapat organ penting lain yang berada di sisi kiri perut setiap orang iaitu pankreas.

Apabila berlaku gangguan pada organ tersebut, maka akan timbul perasaan sakit pada perut dibahagian kiri atas hingga ke punggung. 

6. Radang usus besar

Radang usus besar juga merupakan penyebab terjadinya masalah sakit perut sebelah kiri. Penyakit ini terjadi lantaran dinding saluran pencernaan kita mengalami peradangan.

Rawatan sakit perut sebelah kiri

Rawatan untuk sakit di bahagian bawah perut bergantung kepada penyebabnya.

  1. Sembelit: rawatan biasanya melibatkan perubahan diet dan peningkatan pengambilan cecair. Dalam kes gas, mengurangkan pengambilan makanan yang memicu gas, seperti kacang-kacangan dan sayuran tertentu, boleh membantu.
  2. Batu karang: biasanya memerlukan rawatan perubatan, seperti penggunaan ubat-ubatan untuk membantu melarutkan batu atau, dalam kes yang lebih serius, pembedahan untuk mengeluarkannya.
  3. Divertikulitis: mungkin memerlukan rawatan dengan antibiotik, dan dalam kes yang lebih serius, pembedahan mungkin diperlukan.
  4. Cyst ovarium dan ectopic pregnancy: memerlukan rawatan perubatan segera. Dalam kes cyst ovarium, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengeluarkan cyst.

Apabila anda mengalami sakit di bahagian bawah perut sebelah kiri, adalah penting untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Ini kerana gejala boleh berubah dari tidak serius hingga berbahaya, dan rawatan yang betul sangat penting untuk mengatasi sebarang masalah yang mungkin ada.

Selain itu, jika anda mengalami sakit yang tiba-tiba dan teruk, atau jika sakit disertai dengan gejala lain seperti demam, muntah, atau pendarahan, anda harus mendapatkan rawatan kecemasan segera.

sakit perut sebalah kiri

Sekiranya anda merasakan sakit yang berterusan atau memburuk di bahagian bawah perut sebelah kiri, adalah penting untuk berjumpa dengan doktor juga.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mungkin akan memesan ujian tambahan, seperti ultrasound atau CT scan, untuk menentukan penyebab sakit.

Kesimpulan

Sakit di bahagian bawah perut sebelah kiri boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dari masalah pencernaan hingga keadaan perubatan yang lebih serius.

Memahami gejala dan menyedari bila perlu mencari bantuan perubatan boleh membantu mencegah komplikasi dan memastikan anda mendapatkan rawatan yang sesuai.

Rujukan:

  1. What Causes Pain In The Lower Left Abdomen? Medical News Today
  2. What’s Causing Pain in My Lower Left Abdomen? Healthline
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:
Hannani Juhari
Hannani Juhari

Seorang Digital Nomad yang mempunyai passion dalam dunia penulisan kreatif. Pernah menulis untuk website theAsianparent Malaysia, Cari Destinasi, Bidadari dan Direct Lending. Menjadikan buku dan muzik sebagai terapi.

Articles: 113