Senaman Kegel: Panduan Langkah Demi Langkah Untuk Wanita

Senaman kegel atau  senaman lantai pelvis dilakukan adalah bertujuan untuk menguatkan otot lantai pelvis. Untuk pengetahuan anda, otot lantai pelvis adalah set otot yang berfungsi untuk membantu menghentikan aliran air kencing di tengah aliran semasa anda duduk di tandas.

Kepentingan menguatkan otot ini adalah untuk membantu menghalang pengeluaran gas atau najis secara tidak sengaja, mengawal aliran air kencing, serta meningkatkan orgasme. 

Selain itu, menguatkan otot ini juga sangat penting untuk mengelakkan berlakunya masalah kesihatan yang dikenali sebagai prolaps organ pelvis. Apabila mengalami situasi tersebut, ia boleh memberi kesan kepada kesihatan seperti tidak dapat mengawal aliran air kencing dan juga najis. Tambahan lagi, anda juga boleh kehilangan sensitiviti seksual dalam faraj anda.

senaman kegel

Kebaikan Senaman Kegel

1. Menjadikan hubungan seks anda lebih hebat 

Apabila bercakap tentang seks, senaman Kegel membantu membuatkan faraj anda terasa lebih ketat dan boleh membantu meningkatkan orgasme. Apabila otot lantai pelvis kuat, orgasme mampu bertahan lebih lama. Wanita yang mengalami kesukaran mencapai orgasme mungkin mengalami kelemahan otot lantai pelvis.

Melatih otot lantai pelvis menyebabkan aliran darah meningkat ke kawasan pelvis. Peredaran darah yang baik meningkatkan rangsangan seksual, pelinciran, dan keupayaan untuk orgasme.

Otot lantai pelvik yang fleksibel juga membolehkan penembusan faraj yang selesa. Wanita yang mengalami penembusan yang menyakitkan harus berjumpa dengan ahli terapi fizikal pelvis kerana mereka mungkin mengalami vaginismus, iaitu pengecutan otot faraj yang tidak disengajakan. Vaginismus adalah keadaan yang boleh dirawat. 

2. Membantu kesihatan pelvis keseluruhan semasa menopaus

Semasa menopaus, paras estrogen yang turun naik boleh menyebabkan aliran darah berkurangan dalam otot lantai pelvis. Senaman kegel akan membantu memerah keluar darah lama dan menarik darah segar untuk membantu proses pemulihan dan pengukuhan.

3.Membantu pemulihan selepas bersalin

Sama ada anda melahirkan bayi secara normal atau secara cesarean, otot lantai pelvik boleh menjadi lemah akibat kehamilan. Anda boleh mula menguatkan lantai pelvik sebelum hamil dan terus menguatkannya semasa hamil dengan melakukan senaman Kegel selagi anda tidak mengalami pengecutan rahim semasa melakukannya.

Tips Melakukan Senaman Kegel

  • Anda boleh melakukan senaman kegel mengikut keselesaan anda, sama ada baring, duduk ataupun berdiri. 
  • Lakukannya senaman ini sebelum dan selepas bangun tidur. 
  • Sebagai permulaan, lakukan senaman ini dengan kiraan yang agak mudah untuk anda lakukan. Kemudian, tingkatkan kiraan secara perlahan-lahan. 
  • Jangan tahan nafas semasa melakukan senaman ini.
  • Jangan pegang otot paha dalaman, belakang, punggung atau perut anda. Memerah otot ini bermakna anda tidak melakukan senaman dengan betul.
  • Tidak perlu membeli peralatan “menguatkan otot Kegel”. Walaupun ia mungkin membantu, sesetengah peralatan mungkin tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Anda boleh mendapati perubahan selepas melakukan senaman ini dalam tempoh 12 minggu selepas memulakan dan mengekalkan rutin senaman ini. 

Senaman Kegel Untuk Lelaki?

senaman kegel

Senaman kegel  juga sangat bermanfaat untuk membantu masalah kesihatan lelaki. Antara kebaikannya ialah:-

  • Boleh membantu melegakan masalah inkontinens (bergantung kepada punca).
  • Boleh membantu mengurangkan sakit prostat dan bengkak yang berlaku.
  • Meningkatkan keseronokan seksual lelaki melalui kawalan ejakulasi yang lebih baik dan sensasi orgasme yang lebih baik.

Sumber: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14611-kegel-exercises

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:
Admin (N)
Admin (N)
Articles: 161